Jugo

Jugo er en bemærkelsesværdig dans. Dansen består af nogle nemme trin og alle danser det samme. Med andre ord skal man bare udse sig en rutineret Jugo-danser og gøre de energiske trin efter. Dansens første to dele er nemme og “nede på jordens”. Den karakteristiske tredje del består af en række hop, hvor man skiftevis sparke det ene ben ind mod midten og det andet sparkes bagud. Hvis man er rap på fødderne kan de sparkes højt op i den sidste del. Men man kan også vælge nogle mere beherskede bevægelser. Alle kan være med!

Video: Se en italiensk dansegruppe udføre dansen (youtube).

Lad os først kigge på dansen og musikken. Til sidst i dette indlæg kan du også læse mere om den spændende histoire bag Jugo.

Opstilling

Et vilkårligt antal dansere i kreds (man danser ikke som par). Kredsen laver en dobbeltkreds. Det vil sige, at man giver hænder til naboens nabo. Denne fatningen sker foran naboens mave. Højre arm er under naboens arm – og venstre arm har man over den anden nabos arm. 

Trin

Gangtrin og jugo-hop.

Dansebeskrivelsen til Jugo

1. del Kreds til højre, venstre, højre og venstre
1-4 7 gangtrin til højre (start på højre fod). På det 8. trin sætter man venstre fod til højre fod.
5-8 Ovenstående gentages til venstre. Start med venstre fod og på 8. trin sættes højre fod til.
1-8 Ovenstående gentages.
2. del Til højre – samle – 1 – 2 – 3 og afvent
9-10 Alle dansere vender front til midten.

Højre fod sættes til højre og man venter. Venstre fod sættes ved siden ad højre fod og man venter atter.
11-12 Højre fod strækkes frem og tåen sættes i gulvet.
Højre fod strækkes til højre og tåen sættes i gulvet.
Højre fod sættes ved siden ad venstre fod – hvorefter kredsen venter kort.
13-16 Ovenstående gentages.
9-16 Ovenstående gentages.
3. del Kredsen danser til højre med jugo-hop
17 Alle hopper ned på højre fod samtidig med, at venstre fod strækkes bagud og overkroppen læner sig ind over højre fod.

Hop derefter ned på venstre fod samtidig med, at højre fod strækkes fremad og kroppen rettes op.
18-24 Hoppene fra takt 17 danses yderligere 7 gange. Samtidig bevæger kredsen sig sidelæns til højre.
17-24 Ovenstående gentages.

Dansen fortsætter, så længe man har lyst.


Node til “Jugo”

Node til dansen Jugo

Historien bag Jugo

Dansen er slet ikke så gammel! Og som med de fleste ting, så har Jugo også en historie.

1945 er et vigtigt årstal for dansen. I forlængelse af anden verdenskrig opholdt mange fra Balkan sig i Belgien. De havde været i nazisternes koncentrationslejre og nu ventede de på at kunne vende hjem til deres hjemlande. Den belgiske undervisningsminister inviteret en flamsk dansegruppe til danse for og med menneskene fra Balkan. Det var ved dette arrangement, at Jugo opstod. Dansemesteren for de flamske dansegruppe, Huig Hofman, sørgede for at skrive dansen ned. Derefter det slag i slag med at udbrede kendskabet til dansen. Og snart blev danset danset i Israel, Nordamerika, Italien, Danmark og mange andre steder.

I de første beskrivelser hed dansen Joego, som er den flamske måde at stave den slaviske forstavelse, der betyder “Syd”. Gæsterne fra Balkan var godt klar over, at dansen ikke stammede fra det jugoslaviske område. Der var nærmere tale om en jødisk folkedans. Der er forskellige tråde, der samler sig i dansen Jugo. Eksempelvis findes der en folkedans, der hedder “Hiney Lo Yanum”, som skulle minde om den dans vi i dag kender som Jugo. 

Desværre er sporene svære at følge. Både dem, der leder op til dansearrangementet, men også hvad der skete med dansen eftrfølgende. Så selvom dansen først er opfundet efter videokameraet var opfundet, så er der ikke tale om en historie, der er nem at finde hoved og hale i. 

Hvis du gerne vil dykke mere ned i dansen, så er der skrevet et interessant blogindlæg, der indeholder spændende information og interessante kilder i forhold til dansen.

Læs blogindlægget  “Yugo, Jugo, Triple Hora” på hjemmesiden Folkdance Footnotes

Papirklip der viser en gruppe, der er ved at danse Jugo.

Illustrationen til dette indlæg

Denne illustration er lavet af Jacob Holm Laursen. Det er en hyldest til de danseudgivelser, som Claus Jørgensen har udgivet, hvor et lignende papirklip prydede forsinde. Her er fatningen blevet ændret, så den passer til fatningen i Jugo. Andre må gerne gøre brug af illustrationen, hvis de angiver kilden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑