Annen-Polka

Måske kender du allerede melodien til Annen-Polka, som stammer fra Johann Strauss Jr. Det kan være, at du ovenikøbet kender dansen til denne klassiske polka. For nogle år siden arvede jeg en kasse med noder og dansebeskrivelser. Dansen “Annen-Polka” dukkede op i flere eksemplarer. Dansen var jeg aldrig stødt på før, så de mange eksemplarer gjorde mig nysgerrig. Bag navnet gemte sig en fiffig pardans, som indeholer mange variationer. Da jeg havde danset Annen-Polka forstod jeg godt, at den var blevet populær. Som det næste dukkede spørgsmålet op: hvor stammer denne dans fra? 

Dansen kan fejre 100 års jubilæum i 2025. Oprindeligt blev den skabt til den nordtyske danseforening: Geestländer Tanzkreis. Foreningen var blevet grundlagt af Anna Helms (1877-1963) og hendes ægtemand Julius Blasche. Det var hende, som lavede koreografien til den velkendte melodi, og senere udgav hun den i bogen “Bunte Tänze – 3. band”.  Hun indsamlede mange danse, koreograferede selv nogle stykker og var generelt en pioner for folkedans i Tyskland. Hvis du vil vide lidt mere om Anna Helms, anbefaler jeg artiklen om “Dobbelt kvadrille fra Sønderborg” (Dansens og musikken rødder 27).

3 versioner af Annen-Polka

Her kommer Annen-Polka, som Anna Helms beskrev den i 1925. Det er en dejlig, varieret dans, med en række lette figurer. Hvis du har danset Annen-Polka i Folkedans-regi, vil du sikkert genkende dansen, men enkelte steder vil du også bemærke forskelle mellem “originalen” og måden hvorpå den danses nu. Den opdaterede version kom jeg ind på lidt senere; og så er der James Last-versionen. Han har lavet en herlig indspilning, hvor tempoet er sat op og melodien er blevet krydret med agogo-trompeter. Prøv eventuelt at danse til den version. Nedenfor finder du vejledningen til at få dans og musik til at gå op i en højere enhed.

Men først skal vi have versionen, som Anna Helms koreograferede den i 1925. 

AfdelingTaktBeskrivelse
AForspilIntro
7 gangtrin fremad. Alle begynder på udvendige fod. I stedet for 8. gangtrin er der en lille tøven.
B|:1-8:|Vugge med gentagelse
Takt 1: Danserne sætter indvendige fod fremad, samtidig flytter de vægten over på den fod og fører den knyttede håndfatning fremad. På den måde kommer de næsten til at stå ryg mod ryg. Dernæst flyttes vægten over på den bagerste fod.

Takt 2: Begge vugger atter fremad ved at flytte vægten over på den forreste fod. De runder af ved, at fordele vægten på begge fødder. De slipper fatningen med forreste hånd, for at give hinanden bagerste hånd (hans venstre og hendes højre), som peger bagud i danseretningen. 


Takt 3-4: Ovenstående gentages men de starter mod danseretningen og på modsatte fod.Takt 5: Begge danser 1 chassetrin i danseretningen (indvendige fod, mens forreste hånd er knyttet).


Takt 6: Begge danser 1 chassetrin imod danseretningen (udvendige fod med bagerste hånd knyttet).


Takt 7-8: De vender mod hinanden og tager tohåndsfatning for at danse 1 omgang rundt med solen, 4 hoptrin.

Ovenstående gentages. 

C|:9-16:|Hæl-tå og chassé v
Takt 9-10: Parret har front i danseretning og han står lidt til venstre, bagved hende. Hun lægger sin venstre hånd i hans venstre hånd, som holdes i brysthøjre. Med venstre fod gør de hæl- og tåstøtte. Derefter 1 chasse fremad i danseretning også på venstre fod.Takt 11-12: Ovenstående gentages med højre fod.Takt 13-16: Ovenstående gentages (både med venstre fod og højre fod). På det sidste chassetrin slipper de fatningen, drejer en halv omgang væk fra hinanden, så de får front imod danseretningen. Takt 9-16: Ovenstående gentages. De begynder med venstre fod, men denne gang står han lidt til højre for hende og hun lægger sin højre hånd i hans højre hånd.
D17-20Hvirvel
Forlæns korsgreb, hvor venstre hånd er øverst. Med front mod hinanden laver de 4 langsomme sideløbstrin efterfulgt af 8 små løbetrin. Det hele foregår i en bevægelse med solen.
E|:21-28:|Vugge frem og tilbage med gentagelse
Afdeling B gentages.
F|:29-36:|Damen under armen og polka
Almindelig tohåndsfatning. Han har front i danseretningen, mens hun har ryggen i danseretning. Takt 29: 1 chasse i danseretningen (han med venstre og hun med højre fod).Takt 30: Fatningen opløses delvist, så hendes højre hånd ligger i hans venstre. Hun danser under hans løftede venstre arm, mens han nærmest danser på stedet, 1 chasse.Takt 31-32: Almindelig dansefatning og en omdansning med 2 polkatrin. Takt 33-36: Ovenstående gentages. 


Takt 29-36: Ovenstående gentages. (Det vil sige, at man danser figuren i alt 4 gange).
G|:37-44:|Enkeltvis til højre og til venstre
Parret slipper fatningen, men beholder front mod hinanden. Han har ryggen mod kredsens midte, mens hun har front med kredsens midte. 


Takt 37: Begge danser 1 chasse til højre (fra hinanden).


Takt 38: Derefter sættes venstre fod lidt foran højre fod, hvor man står afventene. 


Takt 39-40: Ovenstående gentages, til højre.


Takt 41-44: Ovenstående gentages. Til sidste drejer begge 1/4 omgang med uret, så man får venstre side vendt mod egen danser.Takt 37-44: Ovenstående gentages, man da udgangspositionen er en anden, betyder det, at han starter ind mod kredsens midte, mens hun starter med at danse væk fra kredsens midte.
H45-48Intro
Danses som afdeling A.
I49-56Vugge frem og tilbage - uden gentagelse
Danses som afdeling B. 
Læg mærke til, at denne gang er det uden gentagelse.
J57-64Hæl-tå og chassé - uden gentagelse
Danses som afdeling C.

Læg mærke til, at denne gang er det uden gentagelse.
K65-68Hvirvel
Danses som afdeling D.
L69-76Vugge frem og tilbage - uden gentagelse
Danses som afdeling B. 
Læg mærke til, at denne gang er det uden gentagelse.
M77-85Slut-rosette
Parret tager en “stor" tohåndsfatning.

Takt 77-78: Danserne går rundt med solen, 4 gangtrin. 


Takt 79-80: Danserne går rundt med solen, 2 langsomme gangtrin.

Takt 81-82: Danserne går rundt med solen, 8 hurtige løbetrin.

Takt 83-84: Danserne går rundt med solen, 2 langsomme gangtrin.Takt 85: 1 langsomt gangtrin med solen, mens de knyttede hænder føres mod himmelen.

Prøv at dansen i James Last-stil

James Last har indspillet Annen-Polka i en kvik a-go-go-version. Du finder melodien på pladen “Polka-party” fra 1971. Den version varer knap 3 minutter og man kan sagtens danse til den. Hvis I vil danse til James Last-versionen, skal I danse fra forspillet til og med takt 48 og derefter danses “vuggen” (afdeling A) yderligere to gange. Viel Spaß.


Annen-Polka i en opdateret version med lidt mere bevægelse

Jeg har fundet forskellige løsblade med beskrivelser til Annen-Polka. De minder meget om ovenstående version, som er koreograferet af Anna Helms. Men der været nogle småændringer. I videoen nedenfor er en version, hvor der er to variationer, som jeg virkelig godt kan lide, da de giver dansen lidt mere bevægelse. Det er delvist i vugge-delen (afdeling A), hvor der er indlagt et par ekstra chassétrin. Senere i samme afdeling er tohåndsfiguren erstattet med en figur, hvor damen hopper udenom herren. Det er en frisk variation, når man har styr på original-versionen.

Node til Annen-Polka

Noden til Annen-Polka


Info om billedet
Billedet øverst på siden er fra en node-udgivelse. Hvis du bare må eje den udgivelse, kan noden købes her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑