DippeDippeDippeDip

Populær dans har mange navne. “Dance little bird”, “Chicken dance”, “Ententanz” og “DippeDippeDippeDip”. I starten af 80’erne blev denne dans og melodi et kæmpehit. Melodien er en rigtig ørehænger og dansen er nem at lære og alle kan være med. Sidenhen er danset blevet danset til utallige familiefester – lige fra Australien til Canada. Og fra Kina til Kauslunde.

Her kommer mit bud på en beskrivelse til DippeDippeDippeDip-dansen. Første del har jeg ikke ændret på. I anden del har jeg tilføjet en promenade og et partnerbytte for at tilføje dansen lidt afveksling. Efter beskrivelsen og noderne kommer lidt historik om melodien og et barndomsminde.

Opstilling

Parvis overfor hinanden i stor kreds. Herrerne har ryggen mod midten.

Trin

Chassetrin og gangtrin.

Beskrivelse

1. delFugle-vinger
1Alle holder hænderne i øjenhøjde. Fingerne holdes så det ligner, at man står med en hamburger i hver hånd. Som et næb på en fugl, lukker og åbner man hænderne i takt til musikken. Man når at lukke og åbne hænderne i alt 4 gange på en takt.
2Hænderne knyttes og sænkes til skulderhøjde. Albuerne bevæges, som om armene var vinger. Først bevæges de ind mod kroppen og derefter opad igen. På en takt når man at lave 4 af disse vinge-bevægelser.
3Alle vrikker røven fra side til side som om man var en and. Samtidig går man lidt ned i knæ. Det ligner, at man danser twist.
4Alle klapper fire gange i egne hænder.
5-8Gentag takt 1-4
1-8Gentag takt 1-8
2. delArmkrog og promenade
9-12Højre armkrog med egen danser - omdansning med solen, 4 chassetrin.
13-16Venstre armkrog med egen danser - omdansning mod solen, 4 chassetrin.
17-22Forlæns korsgreb med egen danser - promenade fremad, 12 gangtrin.
23-24Alle par slipper venstre håndfatningen og herren løfter sin højre arm som damen danser under og går hen foran herren i det bagvedstående par, 4 gangtrin.

Dansen fortsættes efter behag.

Musik

DippeDippeDippeDip-1

Sådan fandt dansen og melodien vej til de danske familiefester

  • 1955 – 1957 Musiklæreren Werner Thomas komponerer melodien. På en række fester i Davos (Schweiz) spiller han sangen på sin harmonika.
  • 1963 Werner Thomas opfinder en dans, som passer til melodien. Fagterne bliver brugt til after-sking-partys.
  • 1973 En belgisk producent, Louis Julien van Rijmenant, er til en fest, hvor Werner Thomas spiller. Han udgiver sangen i en synthesizer-udgave, som han kalder  “Tchip tchip”. På hjemmebanen i Belgien indtager singlen en sjetteplads på hitlisterne. Til gengæld bliver det til en topplacering i Schweiz, hvor sangen ligger 5 uger på førstepladsen.
  • 1974 Sangen bliver også et lille hit i Danmark. Bamses Venner laver den første (?) danske version af sangen. I omkvædet bliver der sunget “DippeDippeDippeDip DippeDippeDippeDip DippeDippeDippeDip Tchip Tchip Tchip Tchip.
  • 1980 Det hollandske band De Electronica’s udgiver melodien under titlen “De Vogeltjesdans”. Selvom melodien kun er b-siden, får den mere airplay end title-nummeret på singlen.
  • 1981 Singlen med det hollandske band indtager førstepladsen på de tyske hitlister og bliver et stort sommerhit.
  • 1981 Bjørn og Okay udgiver en ny dansk version. Det er dem, der har æren for, at sangen blev til en landeplage. I fodsporene på Bjørn og Okay bliver sangen udgivet af Lille Palle og Rico Kvintetten.

Mit barndomsminde

Her er mit eget minde. Fest i Forsamlingshuset. Jeg er 4 år og der er kun én ting, der er bedre end Jolly Cola. Det er øjeblikket, hvor jeg får overtalt min mor, moster eller anden moden kvinde til at gå med mig op til keyboard-spilleren. Med min mor i hånden spørger jeg om han vil spille “dippe-dip-dansen”. Min mor tilføjer et par forklarende ord, hvorpå mandens hoved nikke. Under hans ansigt er der et fint slips i grønne, røde og brune striber. På det nederste af de to keyboards står et halvfyldt askebæger – det er jo fest!

Ud af højttalerne kommer de første toner. Jeg ved lige hvordan dansen skal udføres, så jeg tumler ud på dansegulvet. Først klap-sammen-bevægelser med hænderne. Så vingerne og rumpen. Og til sidst 4 klask med hænder. Jeg får røde kinder. Delvist fordi jeg udfører dansen meget energisk. Og delvist fordi jeg er træt.

Måske husker nok noget forkert. Men jeg er sikker på, at jeg var lykkelig i dette øjeblik.

Foto:
Øverst i dette indlæg er et billede, som kommer fra denne side: http://www.wikihow.com/Do-the-Chicken-Dance. Billedet er udgivet under CC-licens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑