Fyrmannadans

Denne dans findes i mange udgaver. I “Beskrivning av svenska folkdanser” fortælles det, at dette er en af de ældste svenske danse og at den findes til forskellig musik og er set med forskellige trin. Her vil jeg præsentere to versioner.

Lad os lægge ud med den mest udbredte form, hvor alle kan være med. Dernæst kommer en version, som kommer fra et svensk TV-show. Udsendelsen er fra 1966 og er optaget på ‘Högloftet’ (Skansen). Dette TV-klip var mit første møde med dansen og jeg var vild med kvinderne i nylonkjoler, touperet hår og deres evne til at danse Östgöta-trin på høje hæle. Det kræver virkelig sin mand at mestre det. Se klippet her:

Östgötatrin

Östgötatrin er et trin, der stammer fra Sverige. Her kommer en overordnet beskrivelse af trinnet. Venstre fod et skridt sidelæns til venstre, højre fod trækkes (ikke helt) til, venstre fod yderligere et skridt sidelæns til venstre, hvorpå højre fod krydser foran venstre og sættes i gulvet. 

Östgötatrin danses oftest med solen, men det kan også danses mod solen. Trinnet er i så fald spejvendt og man starter med højre fod. 

Beskrivelse

Opstilling: Parvis på rækker. Modstående par danner små grupper á fire personer. Grupperne får tildelt et nummer. Man tæller fra oven 1 – 2 – 1 – 2 og så videre.

I 1. tur danser etter-grupperne. I 2. tur danser to’er-grupperne. Til sidst danser begge grupper.


Trin: Östgötatrin.

1. tur figur AKreds og højrehåndsmølle
1-8De 4 dansere i etter-grupperne danner kreds og danser 8 östgötatrin med solen.
1Alle etter-dansere slipper og drejer en omgang omkring sig selv. Drejningen foregår over venstre skulder. Drejningen sker på et östgötatrin og alle klapper på 1. trin i vendingen.
2-8Alle etter-dansere danner en højrehåndsmølle, hvor de lægger venstre hånd på højre overarm af danseren foran. Alle danser 7 östgötatrin med solen.
1. tur figur BKurv- og livfatning
9Alle slipper og drejer en omgang omkring sig selv. Drejningen foregår over venstre skulder. Drejningen sker på et östgötatrin og alle klapper på 1. trin i vendingen.
10-16De to herre tager tohåndsfatning. Damerne tager tohåndsfatning over herrernes hænder. Damerne fører hænderne op over hovedet på herrerne, hvorefter de fører hænderne ned på ryggen af herrerne. Derefter løfter og sænker herrerne deres tohåndsfatning på samme måde. Dette sker samtidig med, at de 4 dansere hele tiden danser med solen. I alt 7 östgötatrin.
9-16De 4 danser beholder denne livfatning og danser yderligere 8 östgötatrin med solen.
2. tur figur AKreds og højrehåndsmølle
|:1-8:|Danses af to’er-grupperne.
2. tur figur BKurv- og livfatning
|:9-16:|Danses af to’er-grupperne.
3. tur figur AKreds og højrehåndsmølle
|:1-8:|Danses af begge grupper samtidigt.
3. tur figur BKurv- og livfatning
|:9-16:|Danses af begge grupper samtidigt.

Musik

Hør, hvordan melodien lyder i en computerudgave:

Anden vriant (udgaven fra TV-showet)

Her kommer beskrivelsen som jeg tror de danser dansen i TV-showet på Högloftet. I klippet er der nogle klip, der er spejlvendte. Derfor er der usikkerhed om de danser den ene eller anden vej i turerne. I “Beskrivning av svenska folkdanser” står der, at det ikke var alle, der dansede både med og mod solen. Dette er et vidnesbyrd om, at nogle dansede begge veje. Så dette er ikke noget, der er opfundet til TV-showet.

I beskrivelsen har jeg valgt at bruge “omvendte östgätatrin”. I “Beskrivning av svenska folkdanser” står der, at man altid dansede östgötatrin, når man dansede med solen. Bogen fortæller, at der er uklarhed om, hvilke trin man har danset, når man har danset mod solen. I TV-klippet danser de omvendte östgötatrin. Så det har jeg taget udgangspunkt i. 

Opstilling: 2 par sammen.

Trin: Östgötatrin og omvendte östgötatrin

1. tur figur AKreds og højrehåndsmølle
1-8De 4 dansere danner kreds og danser 8 östgötatrin med solen.
1Alle dansere slipper og drejer en omgang omkring sig selv. Drejningen foregår over venstre skulder. Drejningen sker på et östgötatrin og alle klapper på 1. trin i vendingen.
2-8De 4 dansere danner en venstrehåndsmølle, hvor de lægger højre hånd på venstre overarm af danseren foran. Alle danser 7 omvendte östgötatrin mod solen.
1. tur figur BKurv- og livfatning
9Alle slipper og drejer en omgang omkring sig selv. Drejningen foregår over venstre skulder. Drejningen sker på et östgötatrin og alle klapper på 1. trin i vendingen.
10-16De to herre tager tohåndsfatning. Damerne tager ligeledes tohåndsfatning over herrerne. Damerne fører hænderne op over hovedet på herrerne, hvorefter de fører hænderne ned på ryggen af herrerne. Derefter løfter og sænker herrerne deres tohåndsfatning på samme måde. Dette sker samtidig med, at de 4 dansere hele tiden danser med solen. I alt 7 östgötatrin.
9-16De 4 danser beholder denne livfatning og danser yderligere 8 östgötatrin med solen.
Illustration fra et gammelt pladecover. Pladeselskabet “Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur” har udgivet en række plader med melodier til de mest populære folkedanse. “Fyrmannadans” finder du på en af disse plader. Se flere detaljer om pladen her. Det er fra den plade, at jeg har lånt illustrationen i dette indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑