Gunnesbo Polka

Gunnesbo Polka er et sikkert hit på legestuegulvet. Den karakteristiske rytme spiller en væsentlig rolle for, at dansen er blevet udbredt. Dansen består af en del figurer, men de fleste kender vi fra andre danse, så man får hurtigt lært dansen.

Kan det passe, at denne glade dans kommer fra en grå by i Skåne?

Da jeg skulle google et billede til denne dansebeskrivelse fik jeg en overraskelse. En slem én. De første billeder, der dukkede op var fra en tåget togstation. Gunnesbo viser sig nemlig at være en skånsk stationsby. Dette måtte jeg lige fordøje. Måske hænger det sådan sammen, at der er en vis tristesse over byen, og at man derfor har brug for en kvik dans til at få tankerne ind i en god bane. Måske! For en sikkerheds skyld skal jeg nævne, at jeg aldrig har været i Gunnesbo. Så måske er det stengt at dømme byen ud fra disse billeder? Men et er sikkert – Gunnesbo Polka er et hit!

Opstilling

Parvis med enhåndsfatning. Ansigtet fremad i danseretningen.

Trin

Gangtrin, chassetrin, sideløbstrin og polkatrin.

Dansebeskrivelse til Gunnesbo Polka

A-delSolo-polka og parvis polka
1-8Solo fremad med 8 polkatrin. Både herrer og dame starter med udvendige fod. På første trin føres indvendige hånd lidt bagud, så man får front mod hinanden. På andet polkatrin føres indvendige hånd frem, så man har ryggen til egen danser. Således fortsættes samtidig med at man bevæger sig fremad i danseretningen.
9-16Almindelig fatning og parvis omdansning med 8 polkatrin.
1-16Ovenstående gentages.
B-delMod midten og ud, polka og møller
17-18Parfatning bibeholdes. 4 sideløbstrin ind mod midten.
19-204 sideløbstrin væk fra midten.
21-24Parvis omdansning med 8 polkatrin.
25-32Ovenstående gentages (mod midten, væk fra midten og polka.
17-24Mølle mod danseretning, 16 gangtrin. Damerne er tættest på kredsens midte og lægger højre hånd på skulderen af foranstående dame. Herrerne har højre arm om livet på egen dame.
25-32Mølle i almindelig danseretning, 16 gangtrin. Damen forbliver tættest på kredsens midte og lægger venstre hånd på foranstående dames skulder. Herrerne lægger venstre arm om livet på egen dame. Vendingen mellem de to møller foregår ved, at møllen opløses og alle vender solo ind mod egen.
C-delKreds, dame-visit og polka
1-8Stor kreds. 16 sideløbstrin til venstre
.
9-16Herrerne falder på knæ - næsen er vendt mod kredsens miste. Damerne har 8 chassetrin til at danse en ottetals-figur (se illustration nedenfor). Damen skal først forom fremmed herre, danser rundt om ham, så hun kommer hjem til egen plads. Dernæst skal damen forom egen herre og rundt om denne. Hun slutter bagom egen herre. Herren rejser sig, drejer hurtigt en halv omgang om sig selv og de tager almindelig fatning.
1-16Parvis omdansning, 16 polkatrin.
D-delKreds, herre-visit og polka
17-24Stor kreds. 16 sideløbstrin til venstre.
25-32Damerne sætter sig på huk - næsen er vendt mod kredsens midte. Herrerne har 8 chassetrin til at danse en ottetals-figur (se illustration nedenfor). Herren skal først bagom egen dame, danser rundt om hende, så han kommer hjem til egen plads. Dernæst skal herren bagom fremmed dame og rundt om denne. Han slutter foran egen dame. De tager almindelig fatning.
17-32Parvis omdansning, 16 polkatrin.

Musikken spilles 2 gange igennem for en gennemdansning. Dansen forsætter efter behag.

Damernes visit

Damens rute

Herrens visit

Herrens rute

Musik

Node til Gunnesbo polka
Gunnesbo Station - Photo af Peder Wollinger
Gunnesbo Station – Photo af Peder Wollinger


Foto
Øverst i dette indlæg er et foto, som er taget af flicker-brugeren Peder Wollinger. Han har givet mig lov til at bruge billedet til dette indlæg. Det er jeg taknemmelig for.

2 kommentarer om “Gunnesbo Polka

Tilføj din

  1. Hej

    Finns det möjlighet att ni skickar bara noten till Gunnesbopolka.

    Vänliga hälsningar
    Marianne Halling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑