Hedeturen til/fra Lystrup

Idéen til “Hedeturen til/fra Lystrup” opstod lige udenfor Aarhus. Den lokale forening havde gæster på besøg. Dansen gik og temperaturen i den forholdsvis lille sal steg kraftigt. Efter en kvik sekstur kom en af danserne forbi musikerne og kommenterede på varmen. Hertil svarede Spille-Helle, at det så var heldigt, at det var en sekstur og ikke en hedetur.

Det blev inspirationen til en ny melodi. Helle tog fat i foreningens instruktør, kaldet Danse-Helle. De blev enige om at lave en samlet pakke bestående af en melodi med en dans til. Pakken skulle præsenteres til juleafslutningen.

Helle og Helle blev enige om, at det skulle være ”Polka-agtigt”. Derefter gik de hver for sig i gang med at udforme melodi og dans. Uheldigvis skulle Danse-Helle på ferie i tre uger. Det betød, at de ikke kunne nå at mødes for at afprøve den samlede pakke, før premieren. Problemet blev løst på selve aftenen. Med en antydning af dansen til en sagte nynnen på det rummelige handikap-toilet faldt sammenspillet helt på plads.

Dansen blev vel modtaget. Og er nu blevet en ny-klassikker. Koreografien til dansen er lavet af Helle Binderup. Melodien er komponeret af Helle Baltzer Rohde

Opstilling

4 par i en kvadrille.

Trin

Hurretrin, polka og chasse.

Dansebeskrivelse

1. tur AKreds med og mod solen med hoptrin
1-8Kreds med solen, 16 hurretrin.
1-8Kreds mod solen, 16 omvendte hurretrin.
1. tur BPolka omkring overforstående par
9-161. og 2. par polka med solen omkring hinanden - 8 polkatrin.
9-161. og 3 par danner kreds med livfatning - samtidig gør 2. og 4 par det samme. Kreds med 16 hurretrin, hvor herrerne slutter sammen med fremmed dame, hvor de slutter på forkerte side af hinanden.
1. tur CKredse med livfatning - inklusiv partnerbyt
17-241. og 3 par danner kreds med livfatning og danser 16 hurretrin. Herrerne lander sammen med fremmed dame, hvor de står på forkerte side af hinanden.

Samtidig: 2. og 4. par gør det samme.
17-241. dame, 3. herre 4. dame og 2. herre danner kreds med livfatning og danser 16 hurretrin. Herrerne lander ved siden af den oprindelige modstående dame.Samtidig: 2. dame 4. herre, 3. dame og 1. herre danser det samme.

Det vil sige, at alle damer står på egen plads og alle herrer står på modsatte plads.
1. tur DKryds
25-281. og 2. par danser gennem parret til venstre, hvor de skilles (2 chasse). Både herre og dame fortsætter hjem til oprindelig plads med yderligere 2 chasse.

Samtidig med, at 1. og 2. par krydser, åbner 3. og 4. par ved at danse i en lille firkant med 4 chassetrin (fra egen, fremad, mod egen og samlet tilbage på plads.
29-32De 4 par svinger egen med 8 hurretrin (almimndelig fatning).
25-28Krydset fra takt 25-28 gentages. 

3. og 4. par krydser, mens 1. og 2. par åbner.
29-32De 4 par svinger egen med 8 hurretrin (almimndelig fatning).
1. tur EArmkrogskæde
33-40Højre armkrog til egen danser - 1 omgang rundt med 2 chassetrin. Dernæst venstre armkrig til næste danser og en omgang rundt med 2. chassetrin. Forsæt til alle er hjemme på egen plads. I alt 16 chassetrin.

2. tur A: Damekreds – 16 hurretrin med og mod solen. 

3. tur A: Herrekreds – 16 hurretrin med og mod solen. 

4. tur A:  Dameliv – 16 hurretrin med og mod solen. 

5. tur A: Herreliv – 16 hurretrin med og mod solen. 

6. tur A: Stor kreds – 16 hurretrin med og mod solen. 

Afslutning
Dansen slutter med  6. tur A

Et par bemærkninger om Hedeturen

  • Foreningen “Lystrup Kvadrillen” er også blevet tilegnet en hambo-melodi. Et helt efterår havde de kæmpet med hambo-trinene. Den udviste flid blev belønnet med en melodi, der slet og ret hedder Lystrup Hambo.
  • Dansen og melodien “Hedeturen til/fra Lystrup” blev overrakt og opført til en festlig juleafslutning. Den blev vel modtaget og indtog hurtigt en fast plads i repertoiret hos Lystrup Kvadrillen.
  • Mange turdanse hedder noget i stil med “X-dans fra Y”. Denne dans er lavet til en danseforening i Lystrup – derfor blev det til Hedeturen til/fra Lystrup. Dansen og musikken er dog blevet til i Aarhus.

Musikken til Hedeturen til/fra Lystrup

Melodien er komponeret af Helle Baltzer Rohde.

Node til Hedetur til/fra Lystrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑