Jenka Letkis

Jenka Letkis minder om legen “Kongens efterfølger”. Den forreste danser gør nogle spark og hop, som efterabes af menneskeslangen efter fordanseren. Nogle danse er så nemme, at de ikke kræver en forklaring – sådan er denne dans. Selvom dansen er meget simple, får man lyst til at blive ved med at danse den, til konditionen ikke længere kan følge med. Eller måske er det netop det simple, der gør dansen hypnotisk.

En gammel, finsk tradition

Jenkka er en hurtig finsk folkedans, der bedst kan betegnes som en variant af schottisch. I starten af 60’erne opstod en dille, hvor man tog fat i de gamle Jenkka-melodier og spillede dem på ikke-traditionelle instrumenter. Når man satte “strøm” til melodierne i form af el-guitar, el-bas og trommer, kom der mere rock’n’roll over melodierne. Mens 60’er udgaven af Jenkka-musikken trækker tråde tilbage til den traditionelle musik, så er der ingen sammenhæng mellem schottisch-dansen og den nye slangedans.

En purung Britt Bendixen bragte dansen til Danmark

Dansen blev lanceret i Danmark i 1962, da søskendeparret Bo og Britt Bendixen via TV underviste landets seere i de simple trin. I første omgang dansede man til den finske melodi “Letkis Jenka”. Men hurtigt kom der en række nye hits, der egnede sig til den nye dansemode. Trenden toppede i 1965. Man kan eksempelvis se, at de lokale Melodi Grand Prix-finaler i henholdsvis Danmark, Holland og Finland bød på melodier af Jenka-typen. Og årets internationale vindersanger “Poupée de cire, poupée de son” (fremført af France Gall) byder også op til en rask Jenka.

Opstilling

Et vilkårligt antal dansere i en lang slange. Alle dansere lægger sine hænderne på skulderen  af den foranstående person.

Trin

Hoptrin.

Sådan danser du Jenka Letkis

Musik Beskrivelse
1 Venstre ben sparkes lidt skråt fremad, hvor hælen sættes i gulvet. Derefter samles fødderne atter. Spark og samle gentages.
2 Højre ben sparkes lidt skråt fremad, hvor hælen sættes i gulvet. Derefter samles fødderne atter. Spark og samle gentages.
3 Alle gør et hop fremad, hvor man lander på samlede ben. Derpå et hop baglæns, hvor man også lander på samlede ben.
4 Alle gør 3 små hop fremad på samlede ben.

Dansen fortsættes efter behag. Det er den forreste danser, der bestemmer ruten, som slangen skal danse. Hvis man har lyst, kan man hoppe lidt på det modsatte ben af det, som man sparker med.

Musik

Letkis_Jenka

Foto: © Øivind Eide www.oivindeide.no

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑