Kvadrille fra Landskrona

Af banen – en dame er på flugt. Dameflugten i Landskronakvadrilje er dog mere muntre end dramatisk. En af dansens ture består af, at damerne bevæger sig rundt i salen med hoptrin, mens herren følger efter. Flugten ende efter 32 hoptrin. Beskrivelsen siger nemlig, at damen skal lande ”hjemme” på sin plads.

Flugten er således ikke så dramatisk som i 1865, hvor en bevæbnet David Jefferson flygter i “dametøj”. Han var den første og eneste præsident for Sydstaterne også kaldet Amerikas Konfødererede Stater. Flugten fulgte efter sydstatshærernes nederlag. Jefferson undslap ikke forfølgerne. Det er et faktum. Illustrationen af flugten skal til gengæld tages med et gran salt. Det er historien om, at en høne kan blive til fem høns – eller at konens overtøj kan blive til en borte-med-blæsten-robe.

Hvis man googler ”kvinde på flugt”, dukker tegningen fra 1860erne op. Således blev et amerikansk drama til illustrationen for dette blogindlæg om en en glad folkedans.

Dameflugten i Landskrona-kvadrille er et højdepunkt i en underholdende dans. Dansen er populær i det svenske og var også en del af mange danske legestuer I 1980’erne.

Opstilling

8 par i en stor kvadrille. Der står 2 par på hver række.

Trin

Gangtrin, hurretrin, hoptrin og polkatrin.

Beskrivelse

MusikBeskrivelse
ForspilAlle gør kompliment for egen danser. Derefter går herren indenom egen danser og giver sin venstre hånd til første dame han møder og giver højre hånd til egen dame. Der dannes en kreds, hvor herrerne har front udad og damerne har front indad.
1. delTur og sving egen
1-8 Kreds mod (!) solen og så med solen, 2 x 16 hoptrin.
9-16Alle svinger egen danser på egen plads, 16 hurretrin.
2. delLille opføring gentages
17-18Parrene i 3. og 4. række lægger højre hånd i egen dansers højre hånd, men beholder front mod parret, der står overfor. Rækkerne går 3 gangtrin mod hinanden, alle begynder med udvendige fod. På det fjerde trin drejer alle omkring sig selv (drejningen foregår så man drejer ind mod egen) og danserne sætter udvendige tå i gulvet. Tåen peger hjem mod egen plads.
19-203. og 4. række går hjem på samme måde. De begynder atter med udvendige ben. I stedet for at sætte tåen i gulvet samler de på 4. trin.
21-24Række 1. og 2. gentager den lille opføring (takt 17-20).
3. delStor opføring gentages
25-26Parrene i 3. og 4. række slipper egen. Danserne tager 2 polkatrin fremad, så de kommer til at stå skulder mod skulder med modstående danser. Første polkatrin starter på udvendige ben, så man har front mod egen danser. Efter første polkatrin vender herren over venstre skulder og damen over højre skuldre, så man har ryggen til egen danser på det andet polkatrin. Herren slutter med sin venstre skulder mod modstående dames højre skuldre.
27-28Rækkerne to polkatrin fra hinanden, hvor parrene lander på egen plads med front til egen danser.
29-30Parrene i 3. og 4. række tager 2 polkatrin fremad, som i takt 25 og 26. Men denne gang kommer de længere og alle opførende dansere lander på en række i midten. Herrerne har nærmest ryggen til modstående danser efter 2 polkatrin.
31-32Danserne fortsætter til modstående dansers plads med 3 gangtrin. På 3 appeller vender danserne en kvart omgang så de får front mod egen danser. Vær opmærksom på, at man står på ”forkerte side” af egen.
25-32Parrene i 3. og 4. række tager 2 polkatrin fremad, som i takt 25 og 26. Men denne gang kommer de længere og alle opførende dansere lander på en række i midten. Herrerne har nærmest ryggen til modstående danser efter 2 polkatrin.
4. delLille opføring gentages
33-363. og 4. række gentager den lille opføring.
37-401. og 2. række gentager den lille opføring.

2. tur: Damekreds med og mod solen 2 x 16 hoptrin.

3. tur: Herre gåsegang indenfor kvadrillen 32 gangtrin med solen. Herrerne kigger på de damer han kommer forbi. For hvert trin knipser herrerne med højre hånd og damerne klapper.

4. tur:  ”Dameflugt”. Damerne danser rundt i salen med 32 hoptrin hvorefter de lander på egen plads. Herren følger damerne så godt han kan.

5. tur: Stor kreds mod og med sols som i 1. tur. Herrerne kigger udad og damerne kigger indad.

Et par bemærkninger

  • Dansen slutter med at svinge egen danser – det er takt 16.
  • 3. og 4. række har opføring i ulige ture. I de lige ture har 1. og 2. række den stor opføring.
  • I hver tur får alle 4 rækker lov til at lave den lille opføring 2 gange. Men det er kun 2 af rækker, der får lov til at lave den store opføring.
  • Under den store opføring kan herrerne have tommelfingerne i vestens ærmegab og damerne hænderne i siden. Det giver dansen lidt mere kolorit. Man vælger selv om det skal højtideligt eller umanerligt festligt.
  • Der findes mange variationer af dansen. I den lille opføring er der eksempelvis mange, der erstatter ”sæt tå i gulvet” med en hælstøtte eller et samle-trin.
  • Forspillet spilles kun første gang.

Musik

kadrilj_fran_landskrona-1-tilklippet


Illustration
Illustration ”Jefferson Davis’s attempted escape in woman’s clothes with a knife in his hand” kommer fra Library of Congress. De angiver, at der ikke er copyright på værket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑