Laplandskvadrille (Lappakatrilli)

En person går imod dig og sender et smil. Han hæver sin hånd og instinktivt klapper du din håndflade mod hans. Måske siger I “HighFive”. Du kender sikkert billeder, som er en indgroet del af vores kultur. Men vidste du, at det først var i 1980, at ordet “HighFive” kom ind i diverse ordbøger?

Hvad har HighFive, så at gøre med finsk folkedans? I den lystige dans “Lappakatrilli” indgår der en figur, hvor man giver en HighFive til en meddanser. Det kan godt være, at man kaldte klappet for noget andet, men bevægelsen er den samme.

Du kan læse historien om HighFive i artiklen “Who invented high five“. Artiklen er vittig, rørende og også lidt trist. Snyd ikke dig selv for en god læseoplevelse.

Opstilling

Kvadrille – en stor kvadrille, hvor der er 8 skridts afstand mellem parrene, der står overfor hinanden.

Trin

Sideløbstrin, gangtrin og polka-trin (eller finsk polka).

Sådan danser du Laplandskvadrille

1. tur A-del Flyverfatning
1-8 1. og 2. par tager 2-håndsfatning med hænderne ud til siden. Bytter plads med 8 sideløbstrin og bagefter hjem til egen plads med 8 sideløbstrin. På ud-turen danser damerne ryg mod ryg, mens herrerne har ryg mod ryg på hjemturen.
1. tur B-del High five
9-12 1. og 2. damer gentager herrernes figur. De starter med højre fod og går højre forbi modstående dame. Drejningen foregår venstre om, og der bliver givet en HighFive med højre hånd.
13-16 1. og 2. dame giver venstre hånd til egen danser, og parrene går 2 omgange mod solen, 8 gangtrin.
1. tur C-del Chasse og polka
17-20 1. og 2. herre danser venstre forbi hinanden over til modstående dame med 4 polkatrin (chasse-trin) begyndende på højre fod. Dette foregår ligefrem, så herrerne drejer ikke om sig selv. Hvis man har lyst og mestrer det, kan polkatrinene erstattes med finsk polka fremad.
21-24 Herrerne drejer over højre skulder og danser hjem foran egen dame (2 polkatrin). Der tager de tohåndsfatning og danser 1 omgang rundt med solen (2 polkatrin) således, at de lander på egen plads.
17-24 1. og 2. dame gentager, hvad herrerne har gjort. Damerne begynder med venstre fod, og når de danser rundt med egen, foregår det i retningen mod solen.

Dansens ture

Hver tur er ens. Men det er forskelligt, hvem der danser. I nogle ture er det kun to par, der danser. I andre ture danser alle 4 samtidigt.

  1. tur: 1. og 2. par danser. Se ovenfor.
  2. tur: 1. par danser med 3. par og samtidig danser 2. par med 4. par.
  3. tur: 1. par danser med 4. par og samtidig danser 2. par med 3. par.
  4. tur: 3. og 4. par danser.

Dansen slutter efter 4. tur C

Et par bemærkninger

  • Beskrivelsen kommer fra bogen “Sanglege og Folkedanse”, som Carl Godvin udgave i 1919. Læs mere om Godvin i en artikel fra serien “Dansens og musikkens rødder”.
  • I Carl Godvins beskrivelse er ordet “HighFive” ikke anvendt. Der står blot: “Idet de sætter venstre fod frem til det femte Skridt, slaar de venstre haandflader mod hinanden eller knipser”. Same Same.
  • Dansen findes i mange udgaver (bøger og Youtube). Men ingen af disse er helt som den kvadrille-variant, som den Godvin beskriver. Han skriver, at dansen kommer fra bogen “Suomalainen Kisapirtti” (Anni Collan), men i den bog står dansen anderledes beskrevet. Så det er uvist, hvordan denne variant er opstået. Måske en dårlig oversættelse?
  • Navnet “Laplandskvadrille” er både brugt i bogen “Sanglege og Folkedanse” (Carl Godvin) og “Nordisk Legestue” (Foreningen til Folkedansens Fremme). Den finske titel er “Lappakatrilli”. De finner, jeg har spurgt, mener ikke, at oversættelsen er korrekt. “Lappa” kunne komme fra udsagnsordet Lapata, som betyder at slå eller klappe. Så “Klappekvadrille” havde nok været en bedre oversættelse end “Laplandskvadrille”
  • I nogle videoer får dansen lidt ekstra kolorit ved at danserne giver et knus eller et kindkys, når de møder modstående eller egen danser i afdeling C.

Musik

laplandskvadrille-1

Fotoet
Fotoet “High-Five” er taget af Brian Abeling. Det er gjort tilgængeligt under licens-typen “Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic”-licens“.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑