Så går vi til enkebal

“Så går vi til enkebal” er en førsteklasses ørehænger. Katy Bødtgers stemme er fuld af sødme og ukuelighed – og er dermed den diagonale modsætning til Gustav Winckler, der synger “Og kulørte lamper”. Han lyder som en blanding af en nypudset tuba og en faderfigur. Hvor passer de dog godt sammen.

En sensommerdag borede sangen sig ind i min øregang og jeg kunne ikke får den ud af hovedet igen. Jeg begyndte at undersøge, hvor gammel melodien var og hvor den kom fra. En google-søgning bød på noget af en overraskelse. Sangen om enkeballet stammer ikke fra Danmark og er ej heller en populærsang fra et naboland. Der er tale om en gammel gospelmelodi fra guds eget land. Derovre kender man den under navnet “Just over in the glory land”.

Baggrundsviden: Enkeballet startede i amerikansk kirke (dr.dk)

Findes der en dans til melodien?

Kunne man forestille sig, at der findes en squaredans, der passer til denne gospelmelodi? Da jeg havde fundet frem til melodiens oprindelse, var min første tanke, at det kunne være sjovt at danse en amerikansk dans til melodien. Desværre fandt jeg ikke en dans, der var kædet sammen med melodien. Hvis der ikke fandtes en dans – så måtte jeg finde på en en. Tænkte jeg. Og gik igang. 

Teksten om at gå (!) til enkebal fik mig til at prøve om man kunne danse “Stadil Kontra” til melodien. I første figur af “Stadil Kontra” går man videre til et nyt par, som man danser med. Figuren passede perfekt til teksten, men desværre passede antallet af takter ikke helt med “Stadil Kontra”.

Hvis noget ikke passer sammen – må man hugge en hæl eller tilføje en tå. Det gjorde jeg. På den måde opstod denne dans til “Så går vi til enkebal”. Dans er som regel variationer af noget, som allerede findes. Det er mit håb, at andre ser denne kombination af melodi og dans, som min måde at hylde noget, jeg holder af. Dette bud på en dans til “Så går vi til enkebal” er i hvert fald opstået i ren kærlighed til dansktop og folkelig dans.

Her kommer…. et bud på en folkedanslignende dans til dansktophittet “Så går vi til enkebal”. 

Prøv også Stadil Kontra: Her er noden til “Stadil Kontra” (spillefolk.dk)

Opstilling

Et lige antal par i en stor kreds. Man hører sammen 2 par, hvor det ene par har front i danseretningen og står overfor et andet par, der har ryggen i danseretningen.

Trin

Hurretrin, ballancetrin og gangtrin.

Dansebeskrivelsen

1. delZig-zag, kreds og ballancetrin
1-2Alle par går skråt frem til venste med 4 gangtrin. Derved kommer man til at stå ved siden af det par, som man før stod overfor.
3-4Alle går skråt frem til højre med 4 gangtrin. Derved kommer man til at stå overfor et nyt par, som man danner kreds med.
5-8Kredsene (2 par) går en omgang med solen - 8 gangtrin.
9-12Danserne gør 4 ballancetrin, mens de beholder kredsfatningen. På 1. og 3. trin danser de lidt mod centrum af den lille kreds, mens de løfter armene. På 2. og 4. trin bevæger de sig lidt fra hinanden og sænker armene.
13-24Ovenstående gentages.
2. delUnder porten og sving egen
25-281. par går under en port, som 2. par laver (det er en port som i “Bro Bro Brille”, hvilket vil sige front til egen og porten laves med begge hænder). På 8 gangtrin går 1. par under porten, slipper enhåndsfatningen og går solo hjem på egen plads, hvor de ender med front til egen.
29-32Alle svinger egen danser med 8 hurretrin.
33-40Ovenstående gentages, men nu er det 1. par, der laver port som 2. par går under.


Node til “Så går vi til enkebal”

Noden til Så går vi til enkebal

Illustrationen til dette indlæg

Denne illustration er lavet af Jacob Holm Laursen. Andre må gerne gøre brug af illustrationen, hvis de angiver kilden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑