Stockholmsschottis

Stockholmsschottis er på nogle måder i familie med “Schottisch i ture”. Det er en nem kredsdans med en glad og simpel melodi. Dansen består af 3 dele, som hver bliver danset fire gange. I denne dans får man danset med forskellige partnere. På den måde er der tale om en kombination af en mixer og en schottisch.

Video: Se en dansegruppe danse Stockholmsschottis (youtube).

Inspiration: Se også beskrivelsen og noden til “Svensk schottis”.

Dansen var en af fællesdansene ved Nordlek 2003, som blev holdt i Næstved. Måske er der nogen, der husker dansen fra det stævne. Det er en glad og nem dans, som klart fortjener en genopblomstring.

Opstilling

Parvis i kreds. Herren har ryggen til midten og damen kigger ind mod midten. Alle giver højre hånd til egen danser og venstre hånd til en fremmed danser.

Trin

Schottisch-trin, hoptrin og sideløbstrin.

Dansebeskrivelsen til Stockholmsschottis

1. del Til siden, tilbage og do-si-do til ny danser
1-2 Kredsen danser 1 schottisch-trin mod solen, hvor herren begynder med venstre og damen med højre fod.

Kredsen danser 1 schottisch-trin med solen.
3-4 Håndfatningen slippes. Alle danser do-si-do omkring egen danser (4 hoptrin). Parret lander lidt til højre for hinanden og man giver venstre hånd til egen danser og højre hånd til en ny fremmed. Det vil sige, at alle har rykket en plads i kredsen.
5-16 Gentag ovenstående 3 gange.

Sidste gang danser parret forbi hinanden, hvorefter herren lander på venstre side af denne dame. Alle slutter i en kreds, hvor alle har front til midten.
2. del Til siden, hvorefter herren danser bagom en dame
1-2 Kredsen danser 4 sideløbstrin med solen.
3-4 Håndfatniningen slippes.

Damerne fortsætter med 4 små sideløbstrin med solen. Samtidig danser herrerne med solen bagom en dame og får en ny plads i kredsen (4 hoptrin).
5-16 Gentag ovenstående 3 gange.

Sidste gang slutter alle ved siden af den nye danser og har front fremad i danseretningen. Det kræver, at herren har ekstra meget fremdrift på de 4 hoptrin.
3. del Fra hinanden, mod ny danser og rundt.
1-4 Parret danser 1 schottisch-trin fra hinanden (herren mod midten og damen udad). På 1 schottisch-trin danser herren frem til næste dame i kredsen.

Det nye par danser rundt med 4 hoptrin. Omdansningen sker med overarmsfatning.
5-16 Gentag ovenstående 3 gange.

3. gang, hvor danser parret fra hinanden, så gør alle herrerne et klap på første schottisch-trin (takt 9).

Dansen starter forfra.


Node til Stockholmsschottis

Node til Stockholmsschottis.

Illustrationen til dette indlæg

Denne illustration er lavet af Jacob Holm Laursen. Andre må gerne gøre brug af illustrationen, hvis de angiver kilden.

En kommentar om “Stockholmsschottis

Tilføj din

  1. Vedr. Stockholmsschottis

    På https://xn--lsblad-bya.dk/stockholmsschottis/ skriver du:
    Opstilling Parvis i kreds. Herren har ryggen til midten og damen kigger ind mod midten. Alle giver højre hånd til egen danser og venstre hånd til en fremmed danser.

    Som jeg husker det fra Nordlek i Næstved har herren sin dame i VENSTRE hånd i startpositionen og det står der også her:www.folkdansringen-stockholm.se/wp-content/uploads/2013/09/St.schottis+Treparsdans.pdf

    Det har umiddelbart ikke den store betydning hvis alle gør det ens. Der er dog et raffinement at når alle starter med egen i venstre bliver den allersidste omdansning med egen (når hele første gennemdansning er slut) nemmere idet man skal kortere rundt for at stå klar hvis dansen gentages – og dansen dansen vist altid to gange. Der er en svensk video som netop viser, at når man starter med egen i venstre hånd, slutter man efter dansen med egen uden at skulle så langt rundt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑