Vindjaki (også kendt som Vindjakken og Vengerka)

For en række år siden var “Vindjaki” en populær natdans på diverse stævner. Kært barn har mange navne – og denne dans gik også under navnet “Vindjakken”. Det er en kvik dans, hvor det gælder om at være rap på fødderne. Det er meget forståeligt, at denne dans blev et hit.

Hvor kommer navnet og dansen fra?

“Vindjaki” gik for at være en finsk mazurka. Historien er dog ikke helt så simple.

I Tornedalen (som er et område højt mod nord, der går både ind i Finland og Sverige) har man danset en dans ved navn “Vinteliska” (svensk) eller “Vengerka” (finsk). “Vinterliska” er en omskrivning af ordet “Vinjerka”, som betyder ungarsk. Det andet navn “Vengerka” har russiske rødder og er ligeledes en henvisning til noget ungarsk.

Men historien stopper slet ikke her. I Estland har man samme dans i 3 ture, men med anden musik. Og hvis man spørger i Israel, så mener de, at dansen har et “Yiddish” ophav.

Pyt med det – selvom dansen ikke er ur-finsk og ikke hedder Vinjaki andre steder end i Danmark, så kan vi måske blive enige op, at det er underholdende dans. Og så er det da totalt optur at have en dans med kaldenavnet “Vindjakken”.

Opstilling

Parvis med enhåndsfatning.

Trin

Hoptrin og krydshop.

Beskrivelse af Vindjaki

Figur 1Fremad og krydshop // rundt og krydshop
1To hoptrin fremad i danseretning. Herren begynder med venstre fod og damen med højre fod (yderste fod).
2Krydshop: Begge dansere udfører 3 hurtige hop. Når man lander efter første hop, har man krydset yderste fod foran inderste fod (kryds). Efter andet hop er de to fødder placeret ved siden ad hinanden, men der er en fods afstand mellem fødderne (ud). Efter tredje hop lander man med fødderne samlet (ind).Til sidst en kort pause.
3Herren og damen vender sig mod hinanden. De står lidt til venstre for hinanden, så de kan holde fast om partnerens liv - højre hånd er foran maven på egen danser. Samtidig holdes venstre hånd over eget hoved med håndfladen ned mod hovedet. Med denne fatning danser de 1 omgang rundt med 2 hoptrin. Herren starter med venstre og damen med højre fod.
4Fatningen slippes og begge dansere har front i danseretning. De gør et krydshop som i takt 2.
5-8Gentag takt 1-4.
Figur 2Pladsbytte og krydshop // Soloomdrejning og krydshop
1Herren og damen bytter plads med 2 hoptrin. Herren starter med venstre fod og damen med højre fod. Herren bevæger sig bagom damen og begge har hele tiden front i danseretning.
2Krydshop (se takt 2).
3Herren og damen drejer omkring sig selv med 2 hoptrin. Herren begynder på venstre fod og drejer venstre om, mens damen begynder på højre fod og drejer højre om.
4Krydshop (se takt 2).
5Herre og dame bytter atter plads med 2 hoptrin, hvor herren danser bagom damen. Begge har hele tiden front i danseretning.  Herren begynder med venstre fod og damen med højre fod.
6Krydshop (se takt 2).
7Herre og dame drejer atter omkring sig selv med 2 hoptrin. Herren skal venstre om og starter på venstre fod. Damen skal højre om - hun starter med højre fod.
8Krydshop (se takt 2).

Dansen starter forfra og fortsætter så længe man har lyst.

Musik til Vindjaki

Node til Vindjaki

Varianter

Dansen findes i lidt forskellige udgaver. Eksempelvis findes der en udgave af dansen, hvor der er flere varianter end fremad, rundt og byt. Ligeledes er der lidt forskellighed i udførelsen af krydshop. I denne beskrivelse er der tale om reelle hop, men dansen findes også i en udgave, hvor man kun vipper på den ene fod, mens den anden fod sættes i gulvet foran, ude til siden og til sidst ved siden af den vippende fod.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑