Engelsk Mallebrok

Det er omkring 1986, at denne melodi opstår og bliver knyttet sammen med en simpel dans fra Skåne. Det er overraskende, at melodien ikke er ældre for det lyder grangiveligt som barokmusik med et drys folk-energi. Fra midtfirserne og frem bliver ‘Engelsk Mallebrok’ et stort hit – især sent på aftenen til ungdomslegestuer.

‘Mallebrok’ blev udgivet af gruppen Lang Linken på LP’en ‘Kærlighedstræet’. Du kan læse mere om ophavet til melodien i en interesant artikel, som Per Sørensen har skrevet til artikelserien “Dansens og musikkens rødder”.

Læs artiklen: Mallebrok fra hele landet – 2. del og Engelsk Mallebrok” (pdf)

Lyt: Hør hvordan “Mallebrok” med Lang Linken (Youtube)

Opstilling

Parvis i kreds. 

Trin

Hurretrin og gangtrin

Dansebeskrivelsen til Engelsk Mallebrok

1. delKreds
1-8Kreds til venstre - 16 gangtrin.
1-8Kreds til højre - 16 gangtrin.
2. delKæde
9-11Kæde til danser nummer 4. Man slutter med front til denne danser uden håndfatning.
123 appeller foran denne danser.
13-16De to dansere tager alminde dansefatninger og svinger med 8 hurretrin.
9-16Gentag 9-16. 

Det vil sige: kæde, 3 appeller og sving med hurretrin.

Dansen starter forfra, og man fortsætter, så længe man har lyst.

Variationer

Denne dans findes i lidt forskellige versioner. Derfor er det en god idé, at man starter med at aftale, hvordan man danser ‘Engelsk Mallebrok’. Her kommer 4 variationer, som jeg har prøvet eller hørt om.

Variation 1: I stedet for at kæde til danser nummer 3 og appeller, så kan man kæde til danser nummer 4 (ingen appeller) og så svinger man danser nummer 4 med hurretrin.

Variationer 2: Man kan danse kæde til danser nummer 3, som man giver højre armkrog til, man går en halv omgang, så man får front til danser nummer 2. Denne danser tager man almindelig dansefatning med og svinger med 8 hurretrin. Det er vigtigt, at man slutter omdansningen på den rette plads, så man er klar til at kæde videre. I denne variationer er der ikke appeller.

Variationer 3: I kredsen til venstre og højre, kigger man skiftevis til fremmed og egen danser. Det svarer til, at man kigger til fremmed danser på de 2 første gangtrin, derpå kigger man på egen danser på de næste 2 gangtrin og så videre. Når kredsen vender og man begynder, at danse til højre, så kigge alle først til egen. Det vil sige, at man har front til egen på 15., 16., 17. og 18. gangtrin.

Variation 4: I kredsen til venstre og højre, tager man “guitar-fatning”. Det vil sige, at man lægger sin venstre håndryg på maven af personen til ventre og man lægger sin højre hånd i hånden, der er lagt på ens mave. Denne fatning giver en mindre – og dermed mere intim – kreds. For at at kompensere for dette, så går man et sideskridt til venstre, hvorefter man sætter højre fod foran venstre fod. Derefter et nyt sideskridt til venstre, hvorefter man sætter højre fod bag ved venstre fod. Således forsætter man til venstre og højre.Node til Engelsk Mallebrok

Node til Engelsk Mallebrook

""

Illustrationen til dette indlæg

Denne illustration er lavet af Jacob Holm Laursen. Andre må gerne gøre brug af illustrationen. , hvis de angiver kilden.

2 kommentarer om “Engelsk Mallebrok

Tilføj din

  1. Du har glemt at tilføje, at man faktisk i kredsen vender sig skiftevis til h og v danser og hilser med et lille “nik” og at armene i den forbindelse også bevæges en smule. Kh

    1. Kære Judy.

      Tak for inputtet. Nu har jeg opdateret beskrivelsen, så den indeholder den version, som du nævner. Som en bonus har jeg tilføjet yderligere 3 versioner.

      Med venlig hilsen Jacob

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑