Mississippi Trot

Mississippi Trot er en glad pardans. På nogle måder minder den om Sankt Bernhards Vals, men denne dans har lidt mere pep. Melodien stammer fra Amerika, hvor den blev komponeret i starten af 1900-tallet. Dansen er til gengæld pure dansk. I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvordan dansen opstod.

En svensk folkedansegruppe viser her, hvordan de danser den danske Mississippi Trot. I dette klip har gruppen valgt at danse til et medley af nyere dato.

Opstilling

Parvis i stor kreds. Almindelig dansefatning, hvor herren har ryggen til midten.

Trin

Gangtrin, sidegangstrin, chassetrin og totrin. 

Dansebeskrivelsen til Mississippi Trot

Afdeling 1 Parret går mod midten og vugger – gentag ud på plads
1-4 Parret går mod midten med 4 gangtrin. Herren bakker og damen går forlæns – begge begynder med forreste fod.
5-8 Fatningen beholdes og parret vugger frem i danseretningen og tilbage. Det vil sige et sideskridt med forreste fod og man sættre bagerste fod til. Derefter et sideskridt modsat danseretningen og forreste fod sættes til.
1-4 Parret går tilbage til deres udgangspunktet med 4 gangtrin.
 Denne gang er det damen, der bakker – begge starter på det forreste ben.
5-8 Gentag vuggen fra 5-8.
Afdeling 2 Chasse til siden og benet sparkes bagved
9-10 Parret danser sidelæns frem i danseretningen med 1 chasse, hvorefter den bagerste fod svinges bagom forreste ben.
11-12 På samme måde tilbage med 1 chasse modsat danseretningen, hvorefter forreste fod svinges bagom bagerste ben.
Afdeling 3 Gå fremad og totrin rundt
13-14 Parret går frem med 4 gangtrin. Begge starter på udvendige fod. På første trin ændres fatning til åben livfatning.
15-16 Parret tager almindelige dansefatning og danser rundt med 4 totrin.
Afdeling 4 Gå fremad og foden føres i en bue
17 Parret går 2 gangtrin fremad – begge begynder på udvendige ben.
18 Udvendige ben føres i en bue (først væk fra dansepartneren og så fremad og så tilbage), hvorefter det sættes ved siden af den indvendige fod.
19-20 Gentag 17 og 18.
Afdeling 5 Gentag afdeling 2
21-24 Gentag 9-12.
Afdeling 6 Gentag afdeling 3 (2 gange)
25-28 Gentag 13-16.
29-32 Gentag 13-16.


Sådan er melodien til “Mississippi Trot” (uddrag)

Hør hele melodien

Melodien til denne dans stammer fra 1912 og kommer fra USA. Sammen med en meget nostalgisk tekst om livet på Mississippi-floden blev melodien et verdensomspændende hit. I dette indlæg finder du et uddrag af melodien, som passer til en gennemdansning. Måske vil du gerne høre eller spille melodien i sin fulde længde? Her får du et link til den fuldstændige node og et youtube-klip, hvor du kan høre sangen.

Hent den fulde klavernode til “On the Mississippi” (pdf)

Mississippi Trot – en dans fra Aarhus

Dansebeskrivelsen fandt jeg første gang i “Lærebog i ældre danse”, som foreningen “Danseringen” udgav i 1952. Der startede min nysgerrighed efter at finde dansens ophav, og jeg startede med at gå ind i en blindgyde. En anden beskrivelse angav nemlig, at dansen stammer fra Amerika, og det passer slet ikke.

Dansen er simpelthen en dansk opfindelse. I 1918 opfandt den århusianske danselærer A. Thorsøe nemlig dansen. Han var medlem af Danseringen, som var en ny forening på dette tidspunkt. Foreningen ville løfte danseniveauet i Danmark, og Mississippi Trot blev i den sammenhæng opfundet til dette formål.

Et hit på dansegulvet i starten af 20’erne

Dansen omtales også i bogen “Moderne dans – hvad alle bør vide”. I bogen fra 1919 findes en kort beskrivelse af dansen. I forbindelse med dansen står der, at dansen sikkert hurtigt viser sig i balsalene – med andre ord var dansen ikke et hit på dette tidspunkt. I de følgende år dukker dansen op på forskellige steder

  • I januar 1920 blev den danset på Island, og igen i 1921 var den på et danseprogram på vulkanøen
  • I april 1923 indgik dansen i en dansekonkurrence afholdt af Danseringen
  • I april 1924: var dansen på afdansningsballet for en danseskole i København.

Umiddelbart har jeg ikke fundet nogen tilfælde, hvor dansen er blevet brugt uden for Norden.

Danseringen forsøger at løfte niveauet

I 1919 udgiver repræsentanter fra Danseringen bogen “Moderne dans – hvad alle bør vide” (1919). Bogen skulle være med til at tæmme dansen. De ville væk fra den stil, som “dansebøllerne” havde bragt ind i dansesalene. Her kommer et citat fra bogen.

“Går der Råd i Selskabsdansen, vil den fordærve den dansende Ungdom og dermed hele det danske Samfund.”

Når man læser bogen i dag, må man trække på smilebåndet. I teksten trækker forfatterne (Agnes Nyrop Christensen og J.C. Gottlieb) en skarp linje mellem tidens dansetrends og den linje, som de selv står for. De bruger ord som “dansehumbug,” “bulesvinger,” “forjappethed,” og “dansesvindel”.

Dansen skulle være med til at sikre smør på brødet

Bogen fra 1919 skulle være med til at styrke Danseringens position. Missionen var at samle de danske danselærere i et forbund. De ville ensrette repertoiret og undervisningsmetoderne, som danselærerne brugte. Til det formål skulle der opfindes nye danse, som kunne sætte retningen for fremtidens repertoire. Det er i den sammenhæng, at Mississippi Trot opstår.

På den store klinge ønskede Danseringen, at Danmark kom til at danse på en mere estetisk måde, der var mere styret af ynde og korrekthed. Til gengæld ville man skrue ned for det individuelle præg og det løsslupne. På et mere taktisk plan handlede det måske også om at sikre sig smør på brødet! Ynde på dansegulvet kræver mere undervisning – og hvis man kunne få danserne motiveret til at danse mere yndigt, så kom der nok flere elever på danseskolerne.

Folkedans eller korrekthed – dans som du lyster

I dette indlæg er der en videooptagelse af en svensk folkedansegruppe, der viser, hvordan de danser dansen. Det er samme beskrivelse, som man finder i Danseringens bog fra 1919. Stilen i videoen er mere folkelig og afslappet end den, som Danseringen ønskede sig. I forbindelse med den oprindelige beskrivelse står der: “Den [dansen] er, rigtig danset, en tiltalende dans, men den er hverken særlig afslappet eller særlig let, hvis den skal danses korrekt.”

Jeg vil lade jer danse Mississippi Trot, som I har lyst. I vælger selv, om I følger Danseringens råd om at placere fodballen først og derefter hele fodsålen, eller om I danser på en mere flad fod.

En kommentar om “Mississippi Trot

Tilføj din

  1. Jeg har brugt den ifm foredrag og undervisning i og om Modedanse igennem tredive år. Jeg bruger dog en helt anden melodi, som er mere swing og passende til tiden, eftersom den udkom med dansen.
    Dansen ser helt original ud. Men tempoet/rytmikken er selvfølgelig anderledes. Kh Judy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑