Nisse-polka

Ingen jul uden en juledans. Dette år har alt stået i Coronaens tegn, som blandt andet har været skyld i…. de mange Corona-kilo. Så nu har jeg fundet en dans, der både er finurlig og giver god kondi. God fornøjelse med “Nisse-polka”.

Julemelodien “Nisse-polka” er oprindelig dansk. Her til lands hører vi den ikke så tit, men vores finske naboer har virkelig taget den til sig. På youtube er melodien lagt ud med en koreograferet finsk polka. Her får du dansebeskrivelsen, noden og en række links til vidt forskellige versioner af melodien. Hvis du er bedre til at danne dig et indtryk ved at se dansen, så er du heldig. Du kan nemlig også se, hvordan dansen ser ud, når den danses af finnerne Pirjon og Martin.

Beskrivelse

1. del Runddans
1-4 4 finske polkatrin.
5-6 4 totrin.
7-8 2 finske polkatrin.
9-16 Gentag takt 1-4. Damen slutter foran herren med ryggen i danseretningen.
2. del Damen rundt om herren
17-20 Parret tager tohåndsfatning, som de holder oppe i luften.Damen danser rundt om herren – hun danser mod urets retning. Efter 2 chassetrin er hun på herrens højre side. På de 2 sidste trin færdiggør hun omsdansningen, mens hun drejer en enkelt gang om sig selv (hun drejer over venstre skulder).


Herren har hele tiden front i danseretningen og danser nærmest på stedet med 4 små chassetrin.Figuren minder om at “vende pandekager” – med den foreskel, at herren står stille og hun danser om ham.
21-24 Gentag 17-20. Parret slutter, så de begge har front i danseretningen.
3. del Fremad med trojkafatning
25-26 Parret har trojkafatning, hvor damen står lidt til højre foran herren.Herren danser samtidig skråt fremad op på venstre side af sin dame (2 finske polkatrin). Damen har 2 finske polkatrin, hvor hun danser langsomt fremad.
27-28 Herren danser bagom damen og kommer over på højre side af sin dame (2 finske polkatrin). Samtidig danser damen 2 finske polkatrin langsomt fremad.
29-32 Gentag takt 25-28.
4. del Damen laver drejninger (først små – så vilde)
33-36 Trojkafatningen bibeholdes, men nu står damen foran herren. Begge har front i danseretningen. På det første finske polkatrin drejer hun sig sig lidt mod venstre og får øjenkontakt med egen herre over sin venstre skulder. På 2. trin drejer hun sig mod højre og får øjenkontakt med egen herre over højre skulder.Hun gentager dette. På 3. trin drejer hun over venstre skulder og på 4. trin drejer hun over højre skulder.Samtidig danser herren lidt fremad med 4 finske polkatrin.
37-40 Samme fatning som før, men nu begynder damen at dreje vildere. På første finske polkatrin drejer hun sig en halv omgang mod venstre og får front til egen herre. På den måde får de forlæns korsgreb. På andet trin drejer hun kraftigt over højre skulder – nærmest en hel omgang, så de atter har front mod hinanden.På 3. trin drejer hun kraftigt over venstre skulder – nærmest en hel omgang, så de atter har front mod hinanden.

På 4. trin drejer hun kraftigt over højre skulder – nærmest en hel omgang, så de atter har front mod hinanden.

Herren danser næsten disse 4 finske polkatrin på stedet.
5. del Finsk polka med benspænd
41-43 Parret tager livfatning og danser 3 finske polkatrin.
44 Herren har nu front mod kredsens midte. Han lægger vægten på venstre ben og læner sig lidt tilbage, mens han strækker højre ben lidt frem. Det er som om, han vil spænde ben for hende. Samtidig hopper hun med samlede ben over herrens højre, strakte ben. På den måde færdiggører de omdrejningen, så herren atter har ryggen mod kredsens midte.Han må gerne hjælpe damen ved at løfte hende. Det er lidt ligesom løftet i “Engelsk kvadrille” fra Præstø.
45-48 Gentag 41-44.

Se dansen

Musik til Nisse-polka


Længere nede kan du læse mere om forskellige udgaver af melodien. Til en start får du her en “computerudgave” af melodien:

Node til Nisse-polka

Den danske julesang, der blev et kæmpehit i Finland

Melodien til denne kvikke dans kommer oprindeligt fra Danmark. I dag er den nærmest glemt hos os, men i Finland er denne julesang et kæmpehit.

Bror Kalle står bag en af de første indspilninger af dette nummer. Denne legandariske kapelmester tilfører melodien spændstighed og liflighed. Her er der både plads til en tung bierstube-tuba og en tjep xylofon. I dette klip er nummeret skåret til, så det lige præcis passer til en gennemdansning.

Læs Wikipedias opslag om Bror Kalle

Kan du forestille dig, hvordan sangen ville lyde, hvis den blev spillet på heavy-guitar og med en lettere agressiv vokal? Hvis du har svært ved at forstille dig det, så er hjælpen nær. For nisse-polka er nemlig så stor en succes i Finland, at der er indspillet en heavy-version af Ville Tuomi. Hør den her:

En række danske versioner af Nisse-polka

Der findes også en dansk tekst til melodien. Den er indspillet af mange danske schlager-kunstnere som Gitte Hænning, Poul Bundgaard, Katy Bødtger og Raquel Rastenni. Men før disse indspilninger, blev den udgivet af skuespillerinden Musse Fenger-Eriksen. Hun bliver Akkompagneret af Inger Christrup og hendes orkester. Denne version har bestemt nogle ‘folke-kvaliteter’. I forhold til at danse til melodien, er det en skam, at de har indlagt et mellemstykke i andet vers. Men navra, hvor det swinger for Musse og Inger.

Apropos Musse… Lad os vende tilbage til Finland og høre en opdateret version af sangen. Sangen bliver her ledsaget af en glad tegnefilm med grød, julestjerne, slikstokke, mus og alt andet, hvad der hører julen til. Her er der skruet op for charmen og ned for tempoet. Hvis du gerne vil øve dansen i et dæmpet tempo, kan dette være et godt sted at starte:

Der findes mange flere versioner på iTunes og Youtube. Hvis du vil finde en af de danske versioner, så søg efter nisse-polka. De finske versioner hedder som udgangspunkt nisse-polkka.

Illustration til Nisse-polka. Billedet viser et finsk julemærke.

Foto: Finsk julemærke fra 1986
Billedet i dette indlæg er et foto af et finsk julemærke fra 1986. Som jeg forstår den finske lov om ophavsret, er gengivelse af finske frimærker fra før 1989 tilladt.

2 kommentarer om “Nisse-polka

Tilføj din

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drevet af WordPress | Tema: Baskerville 2 af Anders Noren.

Op ↑